HeikkiPeltola1 Ajankohtaiset "suuret" asiat, kuten ilmastomuutos, raha, asumisen kalleus, hometalot...

Ensin tarvitaan energia, jota voidaan siepata

Ensin tarvitaan energia, jota voidaan siepata.

 

Ilmastomuutoskeskustelussa ihmetyttää ristiriitainen tieto. ”Varmaa tietoa” on jo tapahtuneen hiilidioksidin vaikutuksesta ilmaston lämpenemiseen, tietolähteestä riippuen 7...34 asteen välillä. Muutama päivä sitten julistettiin ”varmana tietona” ilmastomuutoksen olevankin paljon pitemmällä, mitä tähän asti on tiedetty.

Ei hyvältä näytä.

Jospa koko asetelma onkin ymmärretty väärin, eli ilmaston lämpenemisen uskotellaan johtuvan kokonaan hiilidioksidi-pitoisuuden kasvusta.

Perusasiathan maailmassamme ovat alkuaineet, mitkä eivät katoa mihinkään ja luonnollinen energia, mikä tulee pääasiallisesti auringosta. Pieniä murusia tulee kuun vetovoimasta ja pienestä – lähelle maanpintaa johtuvasta – geotermisestä energiasta. Luonnollisuus tarkoittaa sitä energiaa, mikä pitkän ajan kuluessa on tullut, ja tulee edelleen pallollemme ilman ihmisten ponnisteluja, ja johon luonto on sopeutunut, ihminen mukaan lukien.

 

Välillä tuskaillaan hiilinielujen hakkuista, nyt on menossa hiilidioksin välttelykampanja jne. Ensisijainen syy voi ollakin liika energia, mitä siepparit (CO2, H2O..) vaanivat. On huomattava, että H2O:ta on ilmassa suuruusluokkaa 100-kertainen määrä (kaasu+neste) CO2:een verrattuna.

Sieppareille ei pidä antaa liikaa energiaa. Liikaenergiaa ovat kaikki energiamuodot, jotka eivät tule pallomme ulkopuolelta, lukuunottamatta pienenpientä geotermisten osuutta. Toki luonto sopeutuu muihinkin energiamääriin – pitkän - ajan kuluessa. Kuuluuko ihminen sopeutuneeseen luontoon, on eri asia. Sopeutumisprosessi ei ole helppo.

Luonnollista – ulkoa tulevaa - energiaa ovat aurinkoenergia (säteily, maalämpö lähellä maanpintaa, samoin kuin vesistöt, tuulivoima, vesivoima, aaltoenergia,..) ja kuun vetovoimasta johtuva vuorovesi-energia. PISTE. Käytännössä siis auringon kokoinen piste. Yhteyttämisprosessin tuotteiden palamisenergia voi hetkellisesti olla extraa, mutta ei normaalikierrossa, koska kyseessä on reversiiviset prosessit. Ei muut, eli fossiilit, ydinenergia, ja suurimittainen – syvä (>15m) – geoterminen.

Jotta siepparit pystytään pitämään kurissa , pitää energian käyttöä vähentää nopeasti, täysin riippumatta energialähteestä. Käytännössä liikenne, asuntojen lämmitys/jäähdytys, teollisuus.., pitää muuttaa radikaalisti. Haastetta riittää. Pelkällä hiilidioksidin välttelyllä, jossa CO2 korvataan toisella kasvihuonekaasulla H2O:lla, ei ongelmaa ratkaista. Yhtä CO2-moolia kohti syntyy kaksi H2O, jollon kasvihuonkaasun tilavuus kasvaa kaksinkertaiseksi – CO2:een verrattuna -, ja massa pysyy lähes samana. CO2:n molekyylipaino on 44 ja kahden H2O:n molekyylipaino 36. Muutos molempien ”pukareiden” yhteismäärään on mitätön, koska H2O:n määrä on ylivertainen CO2:een verrattuna.

Koska CO2, H2O ovat luonnonkierrolle välttämättömiä (yhteyttäminen), lienee varsin vaikeaa päätellä, mikä kaasupitoisuus missäkin tapauksessa on liikaa/liian vähän koko luomakunta huomioiden. Nythän olisi etsikkoaika maailman nälänhädän poistoon, koska yhteyttämisprosessin päätekijöitä CO2, H2O, ja energiaa on yllinkyllin.

 

 

 

Heikkipeltola1

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat