HeikkiPeltola1 Ajankohtaiset "suuret" asiat, kuten ilmastomuutos, raha, asumisen kalleus, hometalot...

Kuuluvatko vain raskaana olevat ja alle 15-vuotiaat ympäristöön?

Kuuluvatko vain raskaana olevat ja alle 15-vuotiaat ympäristöön?

 

Muut eivät?

Näin sanottiin maanantaina HS:n 5/11 artikkelissa ”EU rajoittaa amalgaamipaikkojen käyttöä” tekstissä: ”...Heinäkuun alusta amalgaamipaikkoja ei ole saanut enää tehdä raskaana oleville eikä alle 15-vuotiaille”...”Amalgaamissa on elohopeaa, joka on raskasmetalli ja jolla on haitallisia vaikutuksia ympäristöön”.

 

Amalgaami on elohopean ja muiden metallien seos. Siis seos, ei kemiallinen yhdiste.

Seoksen ja kemiallisen yhdisteen ero on se, että seoksessa komponentit säilyttävä ominaisuutensa. Hammasamaalgaameissa on noin puolet elohopeaa, eli gramman (=erittäin pienessä) paikassa on uutena ½ grammaa elohopeaa.

 

Suomessa käytiin 90-luvulla vilkasta keskustelua amalgaamin haitoista. Keskustelu vaiettiin hiljaiseksi v. 2002, kun Jorma Leistevuon tohtorinväitöskirjassa (Turun yliopisto) todettiin ulosteen elohopeapitoisuuden olevan ”Amalgaamia suussa”-ryhmällä 17-kertainen, verrattuna ryhmään ”Ei koskaan amalgaamia”.

 

Suurin osa paikoista irtoavasta elohopeasta poistuu ruuansulatuskanavan kautta.

Mielenkiintoinen tutkimusaihe saattaisi olla amalgaamin vaikutus ruuansulatuskanavan syöpien lisääntymiseen 50-luvulta nykypäivään. Suomessahan aloitettiin kansakouluissa – ensimmäisinä maailmassa - hammashoito 50-luvulla.

 

Samassa artikkelissa todettiin myös muovipaikkojen kestävän noin 5v. Muovipaikkojen kestävyyteen lienee suuri vaikutus paikkaustyön huolellisuudella. Vaihdatin amalgaamini muoviin paikkojen vaihtoon perehtyneellä hammaslääkärillä 90-luvun alussa. Muutama paikka on pitänyt 2010-luvulla vaihtaa, eli kestävyys on ollut > 20v.

 

Heikkipeltola1, amalgaamiproblematiikkaan perehtynyt metallurgi, Imatra

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat