HeikkiPeltola1 Ajankohtaiset "suuret" asiat, kuten ilmastomuutos, raha, asumisen kalleus, hometalot...

Sananvapaus kumottu?

Sananvapaus kumottu?


 


 

Suomen perustuslaki määrää:

"12 § Sananvapaus ja julkisuus:

Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Tarkempia säännöksiä sananvapauden käyttämisestä annetaan lailla. Lailla voidaan säätää kuvaohjelmia koskevia lasten suojelemiseksi välttämättömiä rajoituksia…

Ja 6 § Yhdenvertaisuus: Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.”

Milloin ja mistä syystä nämä on kumottu?

90-luvulla otin – metallurgina – osaa julkisuudessa vellonneeseen amalgaamikeskusteluun. Noin 10 vuoden aikana kirjoitin aiheesta viitisenkymmentä - suunnilleen samankaltaista – perusjuttua eri lehtiin, jotka kaikki julkaistiin. Suomen lääkärilehti oli ainoa, joka tarkisti taustani ”Arvostettu metallurgi suomalaisessa terästeollisuudessa → siitä vaan”.

Nykykäytäntö on: Jos mielipidekirjoitus on julkaistu jossakin toisessa julkaisussa – esimerkiksi Vartiotornissa tai omassa blogissa - ei juttua saa mihinkään, eli sananvapautta ei enää olekkaan. Tämähän on selvästi ”ennakolta estämistä”, mikä perustuslain 12 §:n mukaan on kielletty. 6 §:n Yhdenvertaisuus: Mitenköhän on kolumnin kirjoittajan toimittajan ja tavis mielipiteen kirjoittajan yhdenvertaisuuden kanssa?

Viime vuosina olen aktiivisesti yrittänyt parantaa keksijöiden asemaa ja ennenkaikkea nopeuttaa ja lisätä valmiita patentteja kertaluokilla, ja tätä varten kirjoittanut ehdotusta patenttijärjestelmämme radikaalista uudistamisesta. Juttua olen lähettänyt lehdille ja poliitikoille/virkamiehille kymmeniä. Talouselämän Tebatti on ainoa, mikä on julkaissut ja muut: ”Eivät voi enää julkaista.” Yksikään poliitikko ei ole vaivautunut vastaamaan.


 

Heikki Peltola, Metallurgi-DI, eläkkeellä, Imatra


 

PS. Eiköhän blogien suosio perustu juuri em:uun sananvapauden rajoituksiin?


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat