Pelastavatko taloustieteilijät maailman

 

Pelastavatko taloustieteilijät maailman?

 

Uskooko koko maailma oikeasti taloustieteilijöiden maailman pelastamisneuvoihin? Niiden mukaanhan maailma pelastuu tuottavuutta lisäämällä ja Euroopan – ja toki muunkin maailman – keskuspankkien liikkeelle laskevilla miljardeilla miljardeilla. Tässä ei ole kirjoitusvirhe. Liikkeelle laskeminen tarkoittaa joko paperilappusia, joihin on präntätty numeroita tai pelkkiä numeroita. Tätä kutsutaan elvytykseksi.

Eiköhän parempi menetelmä olisi antaa kouluissa perusluonnontieteellinen vaikka vain alkeellinenkin oppimäärä luonnonlaeista, minimissään matematiikasta ja fysiikasta. Eli annetaan lapsille (-> ihmiskunnalle) perusymmärrys termodynamiikan ensimmäisestä pääsäännöstä ”tyhjästä on paha nyhjästä”. Virallinen teksti on hieman monimutkaisempi, mutta sanoma on tämä. Taloustieteilijöiden ”elvytys” on tyhjästä nyhjäämistä.

Jossakin vaiheessa tämäkin bluffi paljastuu.

Se maailmankaikkeus mikä ihmiskunnan oloon vaikuttaa on aurinkokuntamme ja kaksi asiaa: Materia ja energia. Luonnollinen materia on ikiaikaista eli mikään alkuaine ei lopu kesken, mutta ihmiset voivat toki piilottaa pieninä erinä vaikeasti löydettäväksi. Energia tulee auringosta. Sen talteenoton ja ”uusiokäytön” suhteen ollaan lapsenkengissä. Kehittämistarvetta on hidastanut luonnottomat energialähteet, jotka on olleet helpompia ottaa käyttöön.

Kaikki materian ja energian kanssa tompulointi on työtä.

Luonnonlait eivät tunne käsitettä pääomatulo. Luonto pyrkii aina tasapainoon. Tämän pitäisi olla yhteiskunnankin tärkein tehtävä.

 

Akuutti hätä sipaisee melkoista osaa väestöstä. Toisaalta kuivuuden takia ja toisaalta mannerjäätiköiden sulamisesta johtuvasta vedenpinnan noususta. Yksittäinen temppu molempien ongelmien osittaiseksi ratkaisuksi saattaisi olla: Energiaa otetaan aurinkopaneeleilla kuivuusalueilla. Energialla pumpataan merivettä – joko putkisto tai ”päijänne-tunnelit” – kuivuusalueilla vallitsevien tuulien yläpuolelle, jotta merivesi saadaan sadevedeksi ja paikallisille yksi tulonlähde (merisuola) lisää. Tempulla ratkaistaan ongelmia kuivuusalueilta ja jossakin määrin vedenpinnan korkeuden suhteen, mutta voidaan saada aikaan kaasumaisen veden energiasta edelleen voimistuvia ”ääri-ilmiöitä”. Valintakysymys.

 

HeikkiPeltola1

 

HeikkiPeltola1
Sitoutumaton Imatra

DI(Vmp)-70, eläkkeellä. Työkseni tehnyt terästä. Katson maailmaa termodynaamisena asiana. Yksinäinen pohdiskelija. Oppinut elämässä, että suuretkin asiat voivat olla normaali älylläkin helposti ymmärrettäviä. Hieman taipumusta epäillä "virallista totuutta".

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu