HeikkiPeltola1 Ajankohtaiset "suuret" asiat, kuten ilmastomuutos, raha, asumisen kalleus, hometalot...

Onko "Taitettu eläkeindeksi" perustuslain vastainen?

Taitettu eläke” perustuslain vastainen?

 

Perustuslaki sanoo:

 

”2 luku

Perusoikeudet

6 §

Yhdenvertaisuus

Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella..”

Raimo Ilaskiven 14/8-17 HS:n mielipidesivulla julkaistu ”Eläkkeitä on jo leikattu” on täyttä asiaa. Näinhän se menee.

Tarkistin tilanteen omalta kohdaltani. Vanhuuseläkeelle minut siirrettiin v-2008 (syntymäaika-43 Tammikuu) osa-aikaeläkkeeltä (Vakuutuslääkäri ei lähes jatkuvaa flimmeriä ja flutteria katsonut osatyökyvyttömyys-eläkkeen väärtiksi). Tarkastelin nettoeläkkeeni muutosta. Kun v-2008 nettoeläke otetaan 100 %:ksi, tämän päivän eläke on 103,5%. Lähes 10 vuoden jakson matalin on ollut 97,5% ja korkein 105%. Veroprosentti ollut melko oikea, koska pienet palautukset ovat olleet suunilleen samaa tasoa. Kunnallisvero on noussut 0,5%-yksikköä.

Samaan aikaan elinkustannusindeksi on noussut 13%, jos lähtökohdaksi valitaan 2008 tai 17%, jos lähtökohdaksi valitaan 2007. Palkkaindeksin nousu on vastaavalla ajalla ollut parinkymmenen prosentin luokkaa.

Varsinainen kysymys on, kuinka tälläinen ”taitettu eläkejärjestelmä” on ylipäätään ollut mahdollista tehdä. Asettaahan se ihmiset iän, terveydentilan ja vammaisuuden, eli eläkkeellä olon pituudesta riippuen täysin eriarvoiseen tilanteeseen muuhun väestöön – ja toisiin eläkeläisiinkin - verrattuna.

Mikä on ollut se hyväksyttävä peruste tähän eläkkeelle jotuneita/päässeitä ihmisiä sortavaan menettelyyn? Hyäksyttävän perusteen on oltava varsin vahva, koska menettely on sekä Suomen allekirjoittaman YK:n tasa-arvojulistuksen että perustuslakimme vastainen.

Entä mitä pitää tehdä laittomuuden korjaamiseksi?

Taustaksi voisi ottaa nuorena insinöörinä kuulemani lähes 50v takaisen ilmeisen yleisen jutun, mikä sovellettu omalle paikkakunnalle, tässä tapauksessa Imatralle. Neljän pojan porukka oli menossa Vuoksenniskan lavalle tanssiloihin ja normaali käytännön mukaan hakivat edellisellä kerralla piilottamaansa rohkaisuryyppy-pulloa. Kuinkas sattuikaan löysivät jonkun muun piilottaman jallupullon. Pullon löytäjä itseoikeutettuna otti ensimmäisen ryypyn ja totesi ojentaessaan pulloa kaverille ”tämähän on kusta”. Kaveri otti ryypyn ja ojentaessaan pulloa seuraavalle kaverille toisti saman ”tämähän on kusta”. Kolmas kaveri toisti saman rituaalin eli pulloa viimeiselle ojentaessaan ilmoitti mielpiteenään ”tämähän on kusta”. Neljäs kaveri pullosta maistettuaan raivostui ja huusi: ”PERKELE jätkät, miksi kukaan ei varoittanut, että TÄMÄHÄN ON KUSTA”.

Näinhän me toimimme. Yksittäinen ininä ei johda mihinkään. Tarvitaan suunnaton määrä ininää, jotta hallituspuolueet saadaan herätettyä korjaamaan v-95 tehdyt laittomuudet. Nykyinen some antaa tähän mahdollisuuden, varsinkin kun taitetun eläkeindeksin kaunein kukkanen lienee Kokoomuksen v 2007 Sari Sairaanhoitajalle lupaama 500€:n palkankorotus, mikä prosenttikorotuksena meni läpi koko kentän, ja romahdutti sekä Suomen kilpailukyvyn että eläkkeet, niiltä jotka ovat jääneet eläkkeelle 2008 tai aikaisemmin.

Eli ne eläkeläiset, jotka haluavat paluun palkkojen kehitykseen sidottuun eläkkeeseen, suorittavat omakohtaisia laskelmia eläkkeen kehittymisestä työssä olevien keskipalkkoihin – eli ostovoimaan – verrattuna ja raportoivat tämän somessa, sekä ilmoittavat, miten aikovat seuraavissa vaaleissa äänestää, jotta sylttytehdas saadaan ruotuun.

 

Heikki Peltola, Imatra (Blogit ”HeikkiPeltola1”)


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat